Tevékenység

A MOME Digital Craft Lab a 21. század információs és technológiai társadalmának kihívásaira reagálva kutatja a digitális és az analóg világ metszéspontjait. A labor a kézműves hagyományokra építő Craft területek kortárs, progresszív és piac kompatibilis újraértelmezését kívánja megvalósítani projekt alapú kutatás-fejlesztési tevékenység keretein belül, innovatív technológiák felhasználásával.

A MOME Digital Craft Lab programterve szorosan kapcsolódik az MOME Campusfejlesztés tartalmi és infrastrukturális kialakításához. A labor tevékenységét tekintve hazai szinten egyedülálló és európai viszonylatban az élvonalba tartozó, működését tekintve nagyobb részben gazdaságilag önálló K+F+I labor, mely az oktatásban horizontálisan integratív.

A tematikus labor három fő tevékenységi iránya:

A MOME Digital Craft Lab alkalmazott kutatáshoz kapcsolódó projektjei a következő kérdésekre keresik a választ:

  • Milyen jövője lehet a tradicionális mesterségbeli tudásokat kortárs tervezői szemlélettel ötvöző, korunk aktuális kihívásaira fókuszáló, innovatív anyagokat és technológiákat használó tárgyalkotó szemléletnek?
  • Hogyan tud a kézművesség evolúciója úgy folytatódni egy digitális világban, hogy nem veszti el értékeit?
  • Hogyan tud a kézművesség materiális érzékenysége átemelődni a komputeralapú tervezés és kivitelezés során?
  • Hogyan lehet a materiális világból átugrani a digitális felületre, a digitális világból materiális formába, hogy az ne pusztán a kivitelezés minőségéről, gyorsaságáról, hanem egy új tervezői szemléletről tegyen tanúbizonyságot?
  • Hogyan lehet olyan fúziós tudásmegosztáson alapuló oktatásmetodikát fejleszteni, amely tartalmilag és esztétikailag is új utakat nyit a modern készségfejlesztés terén?

DCLab Staff

Lipóczki Ákos, DLA

laborvezető | MOME DCLab
egyetemi docens | MOME

A MOME Tárgyalkotó Tanszék vezetője és a MOME Digital Craft Lab alapítója. Kutatói, oktatói munkája során célja a tárgyi és a virtuális világ közötti kétirányú átjárhatóság megteremtése a digitális technológia, az innovatív anyagkutatás, a kortárs design és a kézművesség ötvözésével.

LIPI Design

Varga Péter István, DLA

kutató oktató | MOME DCLab
egyetemi adjunktus | MOME

Építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, a MOME Tárgyalkotó Tanszék művészeti és design célú, integrált anyagkísérleti kurzusainak témavezetője. Szakterülete a beton és a betonhoz kapcsolódó innovatív anyagkísérletek és termékfejlesztések. A VPI Betonmanufaktúra alapító ügyvezetője, a Kortárs Építészeti Központ kurátora.

VPI Betonmanufaktúra

Dezső Renáta

kutató oktató | MOME DCLab
doktorandusz | MOME Doktori Iskola

A MOME doktoranduszként kutatja a digitális tárgykészítés innovációra gyakorolt hatását elsősorban a 3D nyomtatásra fókuszálva. Kutató és tervező munkájában a technológia és a művészet találkozása inspirálja az egészségügyi-, terápiás-, és mozgássegítő eszközök tükrében, mindezt gyakorlatba ültetve protézis fejlesztéssel foglalkozik.

RenDez

Kovács Andrea

projektmenedzser | MOME DCLab
művészeti menedzser | Let it Be! art agency

Különböző kreatív tudásterületek összekapcsolási lehetőségeinek feltérképezésével, innovatív szakmaközi együttműködések kialakításával foglalkozik. Saját alapítású ügynöksége a technológia és művészet kapcsolatából született projektekre fókuszál. A Trafó Kortárs Művészetek Háza smART! XTRA sorozatának szerkesztője.

Let it Be! art agency

Alscher Bettina

projketmenedzser gyakornok| MOME DCLab
terméktervező

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design- és művészetmenedzsment mesterképzés hallgatója. MOME Digital Craft Lab csapat tagjaként a labor projektjeit koordinálja. Feladata a kapcsolattartás, illetve az eseményszervezés. Szakterülete a terméktervezés és a felnőttoktatás.

Komporday Dóra

projketmenedzser gyakornok | MOME DCLab
pedagógiai szakértő

2012-ben szerezte meg pedagógus diplomáját. Három év tanítás, fél év külföldi tapasztalat és egy év multinacionális vállalatnál eltöltött év után jelenleg a MOME Design- és művészetmenedzsment MA képzésén folytatja tanulmányait. A STEAM oktatás módszertan elkötelezett híve és hírnöke.

Szántó Gerzson

projketmenedzser gyakornok| MOME DCLab
közgazdász

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design- és művészetmenedzsment mesterképzés hallgatója. A Digital Craft Lab gyakornoka, pénzügyi tervezéssel, pályázatírással, kapcsolattartással foglakozik, illetve angol nyelvű dokumentációs és kommunikációs anyagokat készít.

Oktatók, szakértők

Bényei Judit PhD, MOME
Falk György, Varinex
Harsányi Réka, media designer
Józsa István, Design Shop.eu
Keszei István, MOME
Kiskéry Dániel, MOME FabLab nagykövet
Kiss Bence Ádám, designer
Lipécz Ádám, Codie
Maurer Klimes Ákos, designer
Orlai Balázs, MOME
Pap Dávid, FabLab Budapest
Ruttkay Zsófia PhD, MOME TechLab
Szabó Péter, Parametric Art
Veres Bálint PhD, MOME Transfer Lab
Veres-Székely Vidor, FabLab Budapest
Váró Péter, designer