Innovatív anyagtársítási kísérletek

Újgenerációs anyagtársítási kísérletek

Napjainkban az anyagkutatás és anyagkísérélet a kortárs design fókuszpontjába került. A posztindusztriális korban minden megvalósítható vagy megvalósítható lesz: a késztermékek, a gyorsan változó problémák és a gyors válaszok korát éljük. Ezért a kortárs design világában a hangsúly áthelyeződik a „MIT?”-ről a „MIÉRT?”-re és a „HOGYAN?”-ra. E kérdésekre keresi a választ a design célú innovatív gondolkodásmód (design-driven innovation), amelynek hangsúlyos része az anyagkísérlet, az anyagkutatás, kifejezetten művészeti és/vagy design céllal.

A beton anyagkísérleti kurzusok ebbe a kortárs nemzetközi gondolatvilágba illeszkednek. A kurzusok alapanyaga a beton, amely fiatal anyagként különösen alkalmas az alkotói célú kísérletekre, a kísérleti gondolkodás elsajátítására. A kurzusok során a hallgatók beton anyagtársítási, forma- és felületképzési kísérletekkel foglalkoznak. A kísérletek és a kutatómunka során nem cél „késztermék” vagy funkcionális tárgy létrehozása, hanem sokkal inkább az anyag határainak keresése, egyúttal a kísérleti módszerek és szemléletmód elsajátítása és beemelése a hallgatók saját alkotói gondolatvilágába.

A tárgyalkotás határainak kitolása, az egymástól eltérő anyagok társításával való kísérletezések folyamatosan megújuló, eddig ismeretlen, új generációs matériákat hoznak az új kézművesség (New Craft) és a design területére. Napjainkban a beton léptékváltása zajlik: a mérnöki-építészeti anyagból a szemünk előtt lesz a kortárs design egyik legújabb anyaga. Anyagtársítási kísérletsorozatunk során olyan speciális, nagyszilárdságú, innovatív HPC finombetont használunk, amely a szinte korlátok nélküli formálhatóság révén teljesen új perspektívát nyit a tárgyalkotás során.

Innovatív anyagtársítási kísérlet | diplomamunka

Variációk a beton tömbszerűségének feloldására | „Beton és barátai” projekt

Üregesen kikönnyített betonstruktúra | „Beton és barátai” projekt

Vegyi és mechanikai úton roncsolt beton felületek| „Beton és barátai” projekt

Üvegtörmelékkel létrehozott beton struktúrák és faktúrák | „Beton és barátai” projekt

Sorolható burkolóelem │ „My Little Beton” projekt

Köztéri objekt │ diplomamunka

Akusztikai burkolat kísérlet │ „My Little Beton” projekt

Fine Dining készlet │ „My Little Beton” projekt